Flipped Classroom Den helt simple forklaring på flipped classroom: Med video flytter man læreroplægget hjem i elevernes forberedelse. I klasse bruger man tiden på elevaktiviteter som videoens indhold har klædt eleverne på til at deltage kvalificeret i. Når vi øver os kan vi dele og se hinandens materialer herunder:
Den normale 2-fasede modelNedenstående model er den grundlæggende 2-fasede model (egen forklaring). Blended LearningBlended Learning er en overordnet betegnelse for didaktiske modeller der blandt andet indeholder Flipped Classroom.
Læringsmål: At du forstår
FLIP-modellen (den nye fire-fasede model)FLIP-Modellen er udviklet af forskningsprojektet på SoL om flipped classroom. Den er målrettet lærere det skal bruges vores særlige koncept der er en specifik udgave af flipped classroom - altså et konkret didaktiske disign, og ikke blot en stations rotations-model (Se Blended Learning). F: Film L: Lærerspørgsmål I: Igangsættelse P: Problemarbejde I forskningsprojektet bruger vi Google Analyse (Forms) og YouTube samt noget der kan producere vidoer. Didaktisk refleksionsøvelse med FLIP-modellen - Saftevandsblanding.pdf Øvelsen går ud på at planlægge undervisning efter FLIP-modellen fra det simple læringsmål at eleverne skal kunne forstå og anvende blandingsforhold. Arbejde med FLIP-modellenVelkomst og baggrund for kursus FLIP-modellen, introduktion Upload til YouTube (brug evt. videoeksempel) Smartphonesoptagelse 1, optag og upload. Screencast-o-matic 1, installer Screencast-o-matic 2, optagelse Den gode video FLIP-model og didaktisk relationsmodel (slides fra videoen) Gode spørgsmål (slides fra videoen) Vælg Formular 365, oprettelse og deling i Meebook eller Google Forms, oprettelse og deling Vurdering af FLIP-eksempel Læringsmål 1 (slides fra videoen) Kulturændring Den (gamle) seksfasede modelDen seksfasede model benyttes til de lærere der deltager i forskningsprojektet "flipped classroom" på Institut for Skole og Læring der løber 3 år fra 2016 til 2019. Modellen er en didaktisk design-model som lærerne skal anvende i deres undervisning med eleverne.
TeknologierAlt hvad der kan producere og redigere videoer kan anvendes, men man kan virkelig meget med simpel videoproduktion, så start der.
Selvom teknologier er centrale, så glem aldrig almen- og fagdidaktiske overvejelser. Når man starter med at "flippe" glemmer man ofte at det ikke kun handler om elevernes hjemmearbejde, det handler i lige så høj grad om at undervisningen i klassen er mere elevcentreret.
Eksempler
ØvelserDe produktioner vi laver i øvelserne kan du dele link til i denne form: Angiv link Du kan se svarene i Angiv link (response) VideoenDer findes ikke noget endegyldigt svar på hvordan en god læringsvideo er bygget op, det afhænger helt af den store undervisningssammenhæng, men alligevel er her et par anvisninger som man kan læne sig op ad. En kendt eller fremmed lærer?Der er fordele ved at producere videoerne selv:
Form
Eksempel på læringsvideoens form i følge Hackmann og Holmboe:
Genre
(Hackmann og Holmboe, s. 9) Modus og modalitetVideomediet er et meget alsidigt medie der kan mange ting fordi det skabes i et samspil mellem modaliteter - mediet er altså multimodalt. Det kan anvende stillbilleder, levende billeder, musik, lyd osv. Teoretisk skelner man mellem modus og modalitet: Modus er medietypen, det kan fx være:
Modalitet er vores tolkning af mediet. Modalitet kan også kaldes repræsentationsformer. Det kan fx være:
Sæt scenen for den nye didaktikNår undervisningen ændres skal den nye kontrakt mellem lærer og elever etableres, det sker ikke af sig selv. Eleverne er vant til videomediet, og endda også ofte til at finde læring gennem mediet - fx når der skal laves opfindelser i Minecraft der spilles af både piger og drenge. Men læring med videoer er de måske mindre vant til i sammenhæng med skolen, og pludselig er det ikke nok bare at komme i klassen fordi der ikke er noget længere læreroplæg der formidler det faglige indhold. En løsning kan være at læreren sender en "priming"-video - en video der giver det første anslag af en ny didaktisk kontrakt. Primingvideoen er rettet fra læreren til eleverne, og har til hensigt at etablere både den didaktiske ramme for undervisningen og den relation som lærer og elever indgår i. Se fx Per Gregersens primingvideo - rettet mod et intensivt hold på gymnasieniveau fra B til A i matematik. Her skulle have været en primer-video af Per Gregersen, men den har han desværre gjort utilgængelig - det er jo heldigvis ens ret som producent. Litteratur
|