Foto

Fotografi er en kunstart som kræver lige dele teknisk snilde, tålmodighed, æstetisk sans og fortælling.


Denne side vil primært være en introduktion til de tekniske ting ved fotografi.
Se TTF.dk's Online Fotoskole, for en meget mere fyldig guide.

Introduktion

Nedenstående billede er eksemplarisk fordi:
1) Motivet er i fokus
2) Motivet er placeret efter tredjedelsreglen (1/3 til siden)
3) Hvidbalancen gør farverne varme
4) Lyset er tilpas på motivet
Baggrunden er med vilje sløret og mørk og bringer dermed fokus på hovedmotivet.
Henrik
Billedet er taget i dagslys med fuld auto. Der er kraftigt zoomet hvilket, med den rigtige afstand, giver den slørede baggrund.

Baggrundsviden

Eksponering

Det helt centrale i fotografi er eksponering hvilket betyder at fotorulle eller fotochippen bliver udsat (eksponeret) for lys. Korrekt eksponering vil belyse de centrale elementer i billedet korrekt. Eksponeringen er et udtryk for hvor meget lys der rent fysisk kommer fra motivet ind på censoren. Her er begreber som blænde og lukketid helt centrale. Desuden kan fotopapiret eller fotochippen have forskellig ISO-værdi (lysfølsomhed).

Fokus

Gode billeder har altid hovedmotivet i fokus. Fokus er der hvor billedet står skarpt og detaljerne dermed står tydeligt frem. Dybdeskarphed er et udtryk for hvor stort et område der kan være skarpt. Dybdeskarpheden er blandt andet afhængig af blænden.

Lys

Eksponeringen er 
Sørg for at motivet er korrekt belyst, så kan baggrund og forgrund godt være både overeksponeret eller undereksponeret og ude af fokus.

Blænde

Stor blænde giver mindre lys (Sorry, sådan er det).
Højere blændtal

Lukketid

Høj lukketid = højere eksponering.
Høje lukketider på flere sekunder gør det muligt at fange fx stjernehimmelen, men kamera og motiv skal stå helt stille - så der skal bruges stativ.

ISO

Høj ISO-værdi = høj lysfølsomhed. Undgå generelt højre ISO-værdier da de gryner billedet.

Hvidbalance

Hvidbalancen er kameraets tolkning af farverne i billedet. Hvis den hvide farve i billedet fremstår for gult eller for hvidt, så skal hvidbalancen (WB) justeres. Den korrekte hvidbalance er en smags og stil-sag, den gule farve kan gøre stemningen varm, men omvendt fremstår den hvidere udgave typisk mere ren og tro mod det oprindelige motiv - omvendt også mere kold.
Undersider (2): Canon G12 Fotoredigering
Comments