Kodning‎ > ‎

Lær at kode

Tilmeld dig Coding Pirates: Hvis du gerne vil være med i et større fællesskab om programmering i børnehøjde, så tilmeld dig maillisten for den lokale Coding Pirates-afdeling her på læreruddannelsen.


Lær dig selv at kode

Under løbende udvikling...

At lære at programmere er hverken så svært eller så omfattende som mange går og tror. Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du kan komme igang med at kode. 

En af de første ting du bør fokusere på er at få forståelsen af hvordan en computer forstår kommandoer og udføre dem. Der er mange små platforme til at komme igang med det. 

Blokprogrammering

Hour of Code er en hjemmeside, der har samlet små spil eller øvelser der kan hjælpe dig igang med at kode. Mange af dem er i det format der hedder Blokprogrammering, hvor man trækker små blokke i rækkefølge istedet for at skulle skrive koden selv på et programmeringssprog. Hvis ikke du har nogen tidligere erfaring med programmering, kan det anbefales at starte med blokprogrammering. Vi anbefaler Disney's Moana.

Her er nogle af de funktioner du burde få kendskab til
  • Kommandoer (fx gå x antal skridt, drej x antal grader)
  • Hvis/ellers statement
  • Gentag 
  • Forevigt loop
Hvis du har lyst til at lege mere med blokprogrammering kan du læse videre om Scratch eller Alice.

Det er værd at nævne at der findes utallige små robotter og mikro-controllere, der kan programmeres ved hjælp af Scratch-blokprogrammering.

I PMC har vi bl.a de her:
  • Ozobots
  • mBots
  • micro:Bits
  • MaKey MaKey
  • QuirkBot
  • CodeBug
  • Sphero

Skriv din første kode

Det første, du skal vide, inden du begynder at lære at skrive kode, er, at der findes mange forskellige programmeringssprog. RIGTIG mange forskellige programmeringssprog. Du kan lige så godt glemme på forhånd at lære dem alle sammen. Vælg ét sprog, som du gerne vil kunne og hold dig til dét. Når du så begynder at blive trænet, kan man kaste sig ud i at prøve nogle af de andre, hvis man får lyst. 

Her er en lille guide til nogle af de mest anvendte programmeringssprog. Vi håber den kan hjælpe dig til at finde ud af hvilket sprog du har lyst til at lære. 

 SprogHvad bruges det primært til Fordele Ulemper
 PythonBruges af forskere

Bruges tit til at løse små hurtige opgaver eller bygge simple apps. (Python er ikke afhængig af en bestemt platform, og kan derfor samarbejde med mange andre programmer)
Har en af de nemmeste syntaxer og man skal ikke holde styr på så mange paranteser, punktummer og kommaer. Det gør det til et let sprog for begyndere, da man let kan komme ind i en skriv/test/revider rutine.

Der findes et stort bibliotek af funktioner man kan importere og lege med. 

Det er nemt at skrive koden så man kan lave mange små, hurtige opgaver for at teste sine evner.

Fordi det er et fortolket sprog kan programmerne kører langsommere end f.eks. programmer skrevet i Java.  

På lang sigt er det er sprog der ikke giver indsigt i nogle af de underlæggende processer, så som administration af hukommelse.
 Java   
 JavaScript   
 HTML5   
 C++   
 C#   
 Ruby   



Hvis du gerne vil have en blød start, kan man finde mange platforme der er bygget op som små spil der gradvist lærer dig at skrive kode. Her er et par:

CodeCombat er et spil i samme stil som Hour of Code. Her skal man guide sin avatar gennem en bane ved at skrive kommandoer i kode. Man vælger selv hvilket sprog man ønsker at programmer i og kan vælge mellem Python, JavaScript, CoffeeScript og Lua.  

CodeinGame er et lidt mere omfattende spil og er bedst til en lidt øvet bruger. Man skal løse små opgaver af forskellig art ved at skrive de rigtige kommandoer. Man kan også vælge langt flere forskellige sprog at skrive i: C#, C++, Java, JavaScript, Python3, Bash, C, Clojure, Dart, F#, Go, Groovy, Haskell, Lua, ObjectiveC, OCaml, Pascal, Perl, PHP, Python, Ruby, Rust, Scala, Swift og VB.NET

Du kan også gå over på vores side om Python, hvor der ligger videoer med en introduktion til programmet og hvordan det virker. Der er også nogle små opgaver som man kan øve sig med. 

Lær dine elever at kode

Under løbende udvikling...

Rent praktisk kan eleverne gennemgå nogenlunde samme progression som dig. Der er selvfølgelig en masse didaktiske overvejelser der følger med, som vi her vil indvie dig i. 

Comments