Musik


Software og musik i skolen

Der er al mulig grund til at lære at inddrage IT i musikundervisningen. Der findes utallige, mere eller mindre brugbare programmer, som kan bruges. Her følger en oversigt over nogle af de programmer, vi anbefaler, at alle kommende musiklærere er bekendte med.


Garageband

Én af Apples essentielle Apps er Garageband. Et gratis musikprogram som er beregnet til at indspille musik. Det er niveauet under betalingsprogrammer som Logic Pro, Cubase og Pro Tools, men har alle basale funktioner samt en stor database med forskellige lyd- og MIDI-filer (Apples Loops). Til Mac kan det også bruges til at lave filmmusik.

Garageband til iPad

Garageband findes også som App og versionen til iPad er meget velfungerende. Den er intuitiv og organisk og tiltaler i særdeleshed elever i indskolingen. Den har masser af mulighed for "fri leg", men kan også bruges til konkrete opgaver. Den største ulempe er, at det er alt for besværligt at eksportere en projekt til en lydfil.


Lydfortællinger i Garageband på iPad

I forbindelse med den skriftlige danskeksamen for tredje årgang i 2017 skulle vi lave et forløb, hvor eleverne skulle producere et multimodalt produkt. Nedenstående er et uddrag fra en opgave, hvor eleverne bliver instruerede i at lave en lydfortælling på iPad.

OBS: BLIVER LAGT IND, NÅR EKSAMEN ER HELT AFSLUTTET!


Nodeskrivningsprogrammer

Der findes mange fine programmer til at lave noder. Det, som alle undervisere på SoL bruger, hedder Sibelius. Det er installeret på de iMacs, som musik har til rådighed. De er til fri afbenyttelse. Ulempen ved Sibelius er, at det koster 300 $. Vores erfaring siger, at studerende er tilbageholdende med at købe Apps og software til studiebrug. Hvis man tænker på det ligesom bøger, er det naturligvis en dyr bog, men ikke desto mindre en bog, man kan få meget glæde af.

Der er imidlertid også en række gratisløsninger, som fungerer OK. Det kræver indimellem nogle småfuskede løsninger og særligt eksporteringen fra et gratisprogram til Sibelius kræver en anseelig efterredigering. Her følger en kort introduktion til nogle af de gratis nodeskrivningsprogrammer, der er på markedet.


MuseScore

Det gratisprogram, vi anbefaler i PMC, hedder MuseScore. Det er ikke så intuitivt eller brugervenligt som Sibelius. Det er tidskrævende at sætte sig ind i programmets logik, og særligt er det besværligt at få nodefilerne til at se godt ud.

Når det er sagt, kan det, hvad det skal. Siden vil løbende blive opdateret med screensteps og screencasts. Hvis du har et konkret spørgsmål, kan du sende det til mikk798v@metrosol.dk.

Hent programmet på MuseScores hjemmeside.


Flat

Flat.io er et onlineprogram, som arbejder i "skyen". Det betyder, at det kan bruges på en hvilken som helst computer uagtet af, hvor man befinder sig. Det har den fordel, at man ved at trykke på "Editor help" i bunden af siden, kan få tips og tricks til det meste. Det har den ulempe, at man har brug for at spørge om rigtig mange ting, da logikken og brugervenligheden slet ikke er ligeså god. 

Man kan max lave to arrangementer privat, og derefter skal det, man laver, være offentligt. Jeg tror ikke, der er det store marked for at lure på, hvad andre laver på Flat.io, selvom jeg foretrækker at holde min modulopgaver for mig selv, mens jeg er ved at lave dem.

Besøg Flat.io.

https://sites.google.com/a/metrosol.dk/metrosol/home/musik

Programmer til at lytte sange af med

Den måde, vi i PMC anbefaler, at man lytter sange af på, er ved at øve sig med sine to ører. Man kan træne sit gehør på mange måder, og hvis man vil have et program, der gør en bedre til det, anbefaler vi EarMaster. Skriv til SIAD@phmetropol.dk for at høre mere om EarMaster.

Der findes også software, som kan hjælpe én med at klare udfordringen. Professionelle lydindspilningsprogrammer har analysefunktioner, som kan klare skærene helt uden hjælp, men også her findes der gratisløsninger, som kan hjælpe én lidt på vej.


Transcribe!

Transribe! er et program, der skal hentes ned på computeren. Hvis man skal have det fulde udbytte, skal man købe en licens, men hvis man kan leve med, at man ikke kan gemme det arbejde, man laver, fungerer den gratis udgave.

Transcribe! fungerer på den måde, at man importerer en MP3-fil. Programmet viser filen visuelt og ved at trykke på "PianoRoll" oppe i proceslinjen, kan man se en MIDI-agtig udgave af filen. PianoRoll er gyseligt upræcis og nærmest ikke engang brugbart til at fortælle, hvilke toner der bliver spillet.

Det, Transcribe! kan, er, at det kan sætte tempoet på en lydfil ned uden at ændre på tonerne (hvilket ellers i udgangspunktet ikke er muligt). Det kommer hurtigt til at lyde mærkeligt, men det er en god måde at brække en sang ned på. Man ændrer på tempoet ved at redigere på linjen med manden, der hhv. går og løber. 75% og til nøds ned til 50% kan give mening, men bliver det mere end det, finder jeg det mere forvirrende end at høre det i realtime.

Der er et klaver i bunden af skærmen, som har en skrabet synthesizerlyd og fungerer med stor forsinkelse, så den har ikke den store værdi i sig selv. Jeg vil  anbefale at have et keyboard ved siden af.

Man kan loope den samme lydbid og sætte en række effekter på sporet. Hvorfor man ville have interesse i sidstnævnte, ved jeg ikke.

Hent Transcribe!


Tunetranscriber

Den online løsning hedder Tunetranscriber. Den er mere tilgængelig, fordi den ikke kræver installation, og den har den fordel, at den også kan arbejde med en YouTube-video ved at indsætte linket. Imidlertid er lyden i dårligere kvalitet og nogle af funktionerne kan det være svært at se meningen med at hav.e

Besøg Tunetranscriber.


Gode hjemmesider

http://cyrk.dk/itmusik/ (Jesper Juellund Jensen fra SoL har samlet en række anbefalinger af forskellige programmer)Comments